Μαύρα Νερά

σημαίνει.

Η οινοποιία Παπαδόπουλος Κυριάκος «PASSAS» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που άρχισε να δραστηριοποιείται στο Σταυροχώρι του Νομού Ξάνθης, στα όρια με τον Νομό Δράμας, το 2016. Στις πλαγιές βόρεια της κοιλάδας του Νέστου, στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, και σε υψόμετρο 110 – 130 μέτρα απλώνονται οι αμπελώνες της οινοποιίας «PASSAS», ξεδιψώντας από τα νερά της πηγής «Μαύρα Νερά».

Οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν το 2007, είναι γραμμικοί και εκτείνονται σε έκταση 50 στρεμμάτων. Αρχικά καλλιεργήθηκαν οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Syrah και Sauvignon Blanc και οι ελληνικές Ασύρτικο και Μαυρούδι. Το 2017 προστέθηκε η ποικιλία Βιδιανό. Ο πειραματισμός στην καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, για να ελεγχθούν τα αποτελέσματά τους στο έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής μας μέσω της σωστής διαχείρισης του terroir.

Το έδαφος στα αμπελοχώραφα είναι αμμώδες σε βάθος μέχρι και 30 εκ. από την επιφάνεια και, στη συνέχεια, αργιλώδες με διάσπαρτα σχιστολιθικά πετρώματα μέχρι και βάθος που ξεπερνά τα 110 εκ., γεγονός που βοηθά αφενός στην καλύτερη αποστράγγιση του εδάφους και αφετέρου στην εξάπλωση του ριζικού συστήματος των φυτών. Το κλίμα στην περιοχή είναι ηπειρωτικό, με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, αλλά και μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Η ονομασία Passas που επιλέξαμε για το οινοποιείο μας ακολουθεί την οικογένεια μας εδώ και τρεις γενιές καθώς ήταν το παρατσούκλι του παππού μου ο οποίος ερχόμενος από την Μπάφρα του Πόντου και όντας ο πρεσβύτερος της οικογένειας τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά Πασά-Κυριάκο.

--Παπαδόπουλος Κυριάκος--

Copyright © PASSAS Winery · Προσωπικά δεδομένα · ΄Οροι Χρήσης · Development & Hosting by GRAFIQUE